4 kategori 7 haber 0 yorum

>> Güç Kaynağı

Güç Kaynağı ve UPS Arasındaki Farklar

Güç Kaynağı ve UPS Arasındaki Farklar

Güç Kaynağı ve UPS Arasındaki Farklar
Günümüzde kullanılmakta olan birçok farklı özelliğe sahip teknolojik cihaz bulunuyor. Güç kaynakları ve UPS cihazları da bunlar arasında yer almaktadır. Birçok kişi bu cihazların tam olarak ne işe yaradığını bilmiyor. Peki, Güç kaynağı ve UPS ne işe yarar? Güç kaynağı bir sisteme güç sağlamak için kullanılır. Ancak bu güç kaynaklarını jeneratörler ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü jeneratörler bir sistem sürekli olarak enerji sağlar. Ancak bu durum güç kaynağı için geçerli değil.

Güç kaynağında ise çalışma prensibi biraz daha farklıdır. Elektrik tesisatında genel olarak 220 Watt elektrik bulunur. Bu seviyedeki enerji evlerde ve işyerlerinde kullandığımız elektronik cihazlar için fazla olabilmektedir. Güç kaynağı ise bu enerjiyi elektronik cihazın ihtiyacı olan seviyeye düşürmeye yarar. Her ne kadar adı Güç kaynağı olsa da güç kaynaklarını tek başına çalıştırmak mümkün değil. Güç kaynağını çalıştırmak için ekstra bir güce ihtiyaç duyulmaktadır.


UPS sistemleri güç kaynakları ile aynı mantığa sahip olsa da genel olarak farklı bir şekilde çalışmaktadır. Türkiye’de eskiden olduğu gibi çok sık elektrik kesintisi yaşanmasa da kimi zaman elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Ayrıca şebekelerde sürekli olarak voltaj düşmesi ve yükselmesi de görülmektedir. Tüm bu olaylar hem elektronik cihazlara zarar vermekte hem de bilgisayarlardaki önemli verilerin kaybolmasına neden olmaktadır.

UPS sistemleri ise bu sorunu ortadan kaldırıyor. UPS sistemlerinin iki farklı görevi bulunur. Bunlardan ilki sisteme geçici olarak enerji temin etmektir. UPS sistemleri elektrikler olduğu süre içerisinde içinde belirli miktarda enerji depolar ve elektrikler gittiği zaman sistemlerin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi, verilerin kaybolmaması, işleyişin durmaması ve jeneratörün tekrar devreye girmesi için sistemde bulunan elektronik cihazlara enerji temin eder. İkinci görevi ise şebekelerdeki düzensiz voltajı düzenlemektir. Bu sayede ani voltaj düşmesi ve yükselmeleri sonucu elektronik cihazlar zarar görmemiş olur.


UPS sistemleri genel olarak jeneratörler ile karıştırılabiliyor. Ancak UPS sistemleri jeneratörler gibi sürekli olarak enerji üretimi gerçekleştiremezler. Bu nedenle UPS sistemleri ile jeneratörleri birbirinden ayırmanız gerekiyor. Kısaca UPS sistemleri ve güç kaynağı arasındaki fark budur.

 

Yorumlar

Yorum Yok...

Yorum Yaz..